همه خواص زعفران

همه خواص زعفران

توصیه ما این است که فقط در یکی از وعده‌های غذایی روزانه خود از زعفران استفاده کنید فقط مراقب باشید که از میزان مجاز آن بیشتر مصرف نکنید. استفاده مداوم از این گیاه خوش آب و رنگ خواص مختلفی دارد که یکی از آن‌ها افزایش نشاط و شادمانی اعضای خانواده است.


همه ما در طول هفته بارها از زعفران، این گیاه خوش آب و رنگ و خوش عطر برای تزئین و خوش رنگ کردن موادغذایی و سفره‌های غذای خود استفاده می‌کنیم اما شاید در کنار جنبه‌های تزئینی و خوش عطری این گیاه قرمز رنگ، کمتر به خواص درمانی و اثرات مثبت آن در بهبود و درمان دردهای ناشی از قاعدگی، دردهای شکمی بعد از زایمان و افسردگی توجه کرده باشید.درمانگران چینی اما از این گیاه دارویی خوش رنگ و گران‌قیمت و از خواص کم نظیر آن برای درمان بسیاری از بیماری‌های روحی و جسمی بهره می‌برند. این درمانگران با تعیین دوز مصرفی مناسب از زعفران برای بیمارشان به او کمک می‌کنند تا بیماری را پشت سر بگذارد.

جذب حداکثر مواد مغذی

چینی‌ها بر این باورند که مصرف به اندازه زعفران به همراه موادغذایی در یکی از وعده‌های غذایی می‌تواند تاثیر زیادی در بهبود جریان گردش خون در بدن داشته باشد. به این ترتیب اعضای خانواده با خوردن زعفران در کنار غذا با بهبود و تسهیل جریان گردش خون در بدن قادرند بیشترین موادمغذی موجود در غذا را به سلول‌های مختلف در نقاط مختلف بدن برسانند و جذب مواد مغذی را افزایش دهند.

تسکین دردهای دوره قاعدگی

درمانگران چینی با تجویز زعفران برای خانم‌هایی که از دردهای دوره‌های ماهانه اعتراض دارند، به کاهش دردهای دوره ماهانه آن‌ها کمک می‌کنند. مصرف این گیاه دارویی به‌صورت شربت یا در کنار غذا به دلیل خواص ضددردی که دارد موجب کاهش دردهای قاعدگی به‌ویژه در خانم‌ها و دخترانی است که خون‌ریزی دوران قاعدگی آن‌ها به تعویق افتاده است.

۲ هدف با یک تیر

افرادی که پس از تصادف یا وارد آمدن ضربه‌ای به بدن‌شان دچار تورم و درد بدن می‌شوند، می‌توانند با مصرف زعفران در کنار غذا یا به‌صورت شربت به کاهش میزان تورم ناشی از ضربه و بهبود دردهای‌شان کمک کنند. علاوه بر این زعفران به‌دلیل خواص نشاط‌بخشی که دارد علاوه بر بهبود جریان گردش خون که در نهایت منجر به تسکین و بهبود درد و کاهش تورم بیمار می‌شود می‌تواند روحیه بیمار را نیز تحت‌تاثیر قرار داده و به لحاظ روحی او را قوی کرده و به شرایط عادی بازگرداند. در حقیقت مصرف زعفران برای این افراد علاوه بر برطرف کردن نگرانی بیمار، ترس او را نیز بر طرف می‌کند.

شادی خانوادگی میزان مجاز مصرف زعفران
در روز برای افراد یک تا ۳ گرم است. بنابراین خانم‌های خانه باید دقت داشته باشند که برای تهیه غذا در وعده‌های غذایی تنها تا ۳ گرم اجازه استفاده از زعفران را دارند و مصرف بیش از اندازه زعفران حتما باید با تجویز پزشک یا درمانگر طب سنتی صورت گیرد زیرا مصرف بی‌رویه این گیاه دارویی عوارض جانبی متعددی به همراه دارد. بنابراین توصیه ما این است که فقط در یکی از وعده‌های غذایی روزانه خود از زعفران استفاده کنید فقط مراقب باشید که از میزان مجاز آن بیشتر مصرف نکنید. استفاده مداوم از این گیاه خوش آب و رنگ خواص مختلفی دارد که یکی از آن‌ها افزایش نشاط و شادمانی اعضای خانواده است.

چه افرادی زعفران نخورند

مصرف روزانه یک تا ۳ گرم زعفران به‌عنوان حد مجاز مصرف این گیاه دارویی شناخته می‌شود و افرادی که تمایل به مصرف بیشتر این گیاه خوش آب و رنگ دارند باید حتما تحت نظارت پزشک یا درمانگر خود آن را مصرف کنند. با این وجود برخی از افراد هستند که حتی مصرف مقدار مجاز زعفران برای آن‌ها مضر است.این افراد عبارتند از:

• افرادی که با مشکل تعریق کف دست روبه‌رو هستند باید از مصرف زعفران پرهیز کنند یا مقدار آن را به حداقل برسانند چون مصرف زعفران تعریق کف دست این افراد را بیشتر می‌کند.

• مصرف زعفران به افرادی که چاق بوده یا دچار اضافه وزن هستند به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. این ادویه اشتهاآور بوده و مصرف مداوم آن منجر به افزایش وزن می‌شود.

• افرادی که مصرف زعفران در آن‌ها بیشتر از حد مجاز شود معمولا با علائمی مثل تهوع، استفراغ، درد شکم و خونریزی در مدفوع روبه‌رو می‌شوند. این افراد علاوه بر این افزایش ضربان قلب را نیز تجربه می‌کنند که در این حالت بهتر است فورا با پزشک خود تماس بگیرند.

با طلای سرخ چاق شوید

زعفران یکی از گران‌قیمت‌ترین ادویه‌ها در ایران است که به‌عنوان یک چاشنی خوش‌رنگ و خوش عطر برای تزئین غذاها و زیباتر کردن آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ادویه به‌دلیل ظاهر مناسبی که به غذا می‌بخشد و به‌دلیل خواص اشتها آوری که در خود دارد برای افرادی که تمایل به اضافه وزن و افزایش اشتها دارند بسیار مناسب است. مصرف اندازه مجاز زعفران که به طلای سرخ در جهان معروف است موجب افزایش اشتها در افراد لاغر و کم‌اشتها شده و به مرور به رسیدن آن‌ها به وزن ایده‌آل کمک می‌کند.


زعفران ، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز می باشد این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده می شود. دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ می باشد. قسمت مورد استفاده گیاه زعفران کلاله نارنجی رنگ گل آن می باشد. کلاله زعفران حاوی چربی، املاح معدنی و موسیلاژ است. تکثیر زعفران منحصرا توسط غده زیر زمینی بنه ( کورم ) متداول است. عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بی رنگ تروپن دار و یک ترکیب اکسیژن دار و همراه با سینئول به نام سافرانال می باشد. طعم زعفران مربوط به هیتروزید تلخ پیکروکروسین است. رنگین بودن زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام کروسین می باشد.

زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران بدست می آید در واقع از هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار گیاه زعفران، حدود ۵ کیلوگرم گل زعفران بدست می آید که وزن ۵ کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم می رسد.

ارزش غذایی زعفران

زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذا می باشد زعفران موجب کاهش چربی و کلسترول خون می گردد. زعفران آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و سرطان، تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است. از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم، بیماریهای پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری، یرقان، پیش انداختن قاعدگی، رفع نفخ شکم ، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.

زعفران ایران به هضم غذا کمک می کند و تقویت کننده معده می باشد و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه کاربرد دارد.

زعفران گیاه ضد افسردگی

مصرف زعفران در پیشگیری از بروز افسردگی موثر است. بر اساس تحقیقات امروزی نیز نتیجه گرفته شده است که زعفران دارای خواص ضد افسردگی است و این در حالی است که بر اساس تب سنتی به زعفران خواص فرح بخشی و خنده آوری نیز نسبت داده اند. بر طبق نتایج این تحقیقات استفاده از زعفران در غذا و نوشیدن حداقل یک فنجان چای زعفران برای تمدد اعصاب توصیه می شود. زعفران افزایش دهنده تمرکز حواس است و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون موثر می باشد زعفران در درمان دردهای عصبی و کم خوابی موثر می باشد.

زعفران عامل پیشگیری از کاهش دید در سالخوردگی

بر اساس تحقیقات مرکز دانشگاهی ایتالیا زعفران در تنظیم کارکرد سلولهای بینایی موثر است و سلولهای بینایی را در مقابل آسیبها محافظت می کند و از پیشرفت بیماریهای چشم جلوگیری می کند و موجب احیای سلولهای آسیب دیده چشم می شود. زعفران در درمان اختلالات لکه زرد شبکیه که در سنین سالخوردگی ایجاد می شود موثر است. مصرف زعفران در رژیم غذایی از پیشرفت بیماریهای ژنتیک چشم جلوگیری می کند و به همین علت مصرف متعادل آن به سالخوردگان و افراد مبتلا به بیماری های چشم توصیه می شود.

خواص ضد سرطانی زعفران

زعفران خواص ضد سرطانی دارا می باشد و به عنوان یک داروی ضد تومور و جمع کننده رادیکالهای آزاد عمل می‌کند. بر اساس تحقیقات پزشکی ثابت شده است که مواد آنتی اکسیدان موجود در زعفران خواص ضد سرطانی دارا می باشند. بر اساس نتایج این بررسی بنظر می رسد که استفاده از زعفران، از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می کند و در ترمیم مولکول های دی ان ای آسیب دیده تاثیر بسزایی دارد.

مضررات مصرف بی رویه زعفران:

مصرف بی رویه زعفران مضر می باشد و باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خون ریزی از بینی، خون ریزی از پلک ها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود که این عواقب حتی می تواند منجر به مرگ شود.

زعفران عامل سقط جنین و یا برطرف کننده سخت زایی :
رقیه و سحر کامران سامانی در پژوهش خود با موضوع درمان سخت زائی با مصرف زعفران در همایش زعفران داروی گیاهی هزاره سوم ارائه شد، نشان دادند که خوردن زعفران در زمان حاملگی، شخص را برای زایمان آسان آماده می کند. بر طبق پژوهش آنان مصرف زعفران در دوران بحرانی بارداری یعنی سه ماه اول که دوران تشکیل اندام‌ها ست می‌تواند به جنین صدماتی وارد نماید. مصرف زعفران در سه ماه اول حاملگی باعث افزایش هورمون پروستاگلاندین در رحم شده و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم دارد و در نتیجه احتمال سقط جنین را به همراه دارد اما مصرف متعادل آن پس از سه ماه اول دوران بارداری مفید است و مادر را برای زایمان آسان آماده می کند. زعفران موجب خاصیت ارتجاعی در نسوج رحم می گردد و زایمان را آسانتر می سازد.

زعفرانی که پس از سه ماه اول حاملگی مصرف شده است تاثیر خود را چند ساعت قبل از زایمان با شروع شدن درد و با دریافت عصبی گیرنده های درد و تولید هورمون پروستا گلاندین که درهنگام وضع حمل باعث انقباض ماهیچه های دیواره رحم می‌شوند و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم و اثر شل کنندگی سرویکس دارد می‌ گذارد بنابراین با مصرف صحیح زعفران میزان پروستا گلاندین در رحم در زمان تولد نوزاد را افزایش داد و از سخت زائی جلوگیری کرد.

مقدار مناسب و مجاز مصرف زعفران در ماه:

مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند می باشد و مصرف بیش از ۵ گرم آن برای هر نفر در ماه مضر می باشد. اما مصرف ۵ گرم زعفران در یک وعده غذائی می تواند منجر به مرگ انسان گردد.

نگهداری از زعفران:

زعفران را باید دور از نور و رطوبت نگهداری کرد زعفران را درظروف شیشه ای یا فلزی دربسته نگهداری نمایید. توجه داشته باشید اسانس زعفران قابل تبخیر شدن است، بنابر این درب ظرف زعفران را ببندید درصورت باز ماندن درب ظرف زعفران اثرات داروئی و کیفیت آن کاهش می یابد.

مصارف زعفران :

زعفران به مواد غذایی عطر و رنگ مخصوص می دهد و به همین جهت از زعفران در صنایع غذایی مانند سوسیس سازی، در شیرینی سازی مانند تهیه پودرهای کیک، در داروسازی مانند داروهای ضد افسردگی، در نساجی مانند رنگ کردن پارچه های ابریشمی، در تولید مشروبات الکلی و غیر الکلی بعنوان طعم دهنده طبیعی و در صنایع لبنی و غیره استفاده می شود.

چگونه زعفران بکاریم؟

چگونه زعفران بکاریم؟

آموزش کاشت زعفران و شرایط کاشت و پرورش زعفران مرغوب

 

 

کاشت زعفران در آب و هوای معتدل باید انجام گیرد. در تهیه زمین به منظور کاشت زعفران لازم است توجه و دقت خاصی معمول شود. از مرداد ماه تا مهر ماه می توان به کاشت زعفران اقدام نمود.

کاشت زعفران در مزرعه فضای آزاد تقریباً در هر آب و هوایی به جز مناطق حاشیه دریای خزر و سواحل جنوبی کشور به علت رطوبت بالا می تواند انجام گیرد. در تهیه زمین به منظور کاشت زعفران لازم است توجه و دقت خاصی معمول شود. از مرداد ماه تا مهر ماه می توان به کاشت زعفران اقدام نمود.

گیاه زعفران

زعفران (Crocus sativus) از تیره زنبق سانان ( Iridaceae ) می باشد. زعفران گیاهی است علفی، چند ساله، دارای کورم ( پداژه ) سفید رنگ که روی آن جوانه های راسی و جانبی وجود دارد. ریشه افشان، کوتاه و به طور معمول از قاعده کورم بر روی یک دایره خارج می شود. گل شامل گلپوش ۶ قطعه ای ۳ کاسبرگ و ۳ گلبرگ، همرنگ و خوشبو، دارای ۳ پرچم با بساک زرد رنگ، مادگی آن دارای خامه سفید، کلاله ۳ شاخه ای و قرمز رنگ است.

برگ ها باریک و بلند به رنگ سبز تیره یا چمنی به طول حدود ۲۰ تا ۵۰سانتی متر، به تعداد ۱۱- ۵ برگ، گل ها و برگ ها داخل لوله ای غشایی به نام اسپات ( چمچه ) قرار می گیرند که وظیفه حمایت برگ و گل تا خارج شدن از خاک را به عهده دارد. این گیاه سه گان می باشد و تولید بذر نمی کند.

آب و هوای مناسب جهت کاشت زعفران

زعفران گیاهی است گرمسیری و در نقاطی که آب و هوای معتدل داشته و دارای تابستان های گرم و خشک و آفتابی و پاییز و زمستان نسبتا ملایم دارد، به خوبی رشد می کند و می شود در این مناطق کاشت زعفران را انجام داد. لازم به ذکر است که این موضوع ممکن است در همه شرایط صادق نباشد زیرا احتمال دارد گیاه به صورتی با محیط سازگار شود چنانچه در همدان که در ردیف شهرهای سردسیری ایران است، زراعت و کاشت زعفران نتایج رضایت بخشی داده است.

پیاز زعفران تابستان فعالیت ندارد، دوره بیداری و فعالیت آن از حدود آبان تا اردیبهشت است و با شروع فصل گرما برگ هایش زرد شده و می خشکد و پیاز به خواب می رود پس زمین های گرم و خشک جای مناسبی برای کشت زعفران است.

تهیه زمین جهت کاشت زعفران:

بهترین نوع خاک برای کاشت زعفران خاک شنی ـ رسی است که مقدار کمی آهک داشته باشد

 

در تهیه زمین به منظور کاشت زعفران لازم است توجه و دقت خاصی معمول شود ابتدا در فرصتهای مناسب در پائیز یا زمستان زمین مورد نظر را شخم عمیق می‌زنند درصورتی که شرایط مناسب نبوده یا دسترسی به تراکتور مقدور نباشد می‌توان شخم را در پایان بهار یا اوایل تیرماه نیز انجام داد.

در زراعت مکانیزه زعفران زمین را در پاییز سال قبل از کشت با گاو آهن شخم عمیق می‌زنند در بهار پس از قطع بارانهای بهاری خاک را با انجام شخم متوسط ضمن سله شکنی از وجود علفهای هرز پاک می‌کنند در مرداد یا شهریور پس از پخش ۸۰ – ۴۰ تن کود حیوانی و ۲۰۰ کیلوگرم فسفات آمونیوم زمین را به صورت فارو درمی‌آورند و برای کاشت زعفران آماده می‌کنند.

خاک مناسب جهت کاشت و پرورش زعفران

زعفران در زمین های شور، رسی یا خیلی شنی رشد نمی کند بلکه بهترین نوع خاک برای رشد آن خاک شنی ـ رسی است که مقدار کمی آهک داشته باشد، PH خاک باید بین ۸ ـ ۷ بوده، خاک مزرعه حاصلخیز و شیرین بوده و از علف های هرز پاک باشد در ضمن کاشت گیاه زعفران را باید در زمینی باشد که از چند سال قبل در آن زعفران کشت نشده باشد.

زمان مناسب جهت کاشت زعفران

از مرداد ماه تا مهر ماه می توان به کاشت زعفران اقدام نمود. پس از کاشت پیاز زعفران در زمین به مدت ۷ ـ ۴ و در بعضی مناطق تا ۱۰ سال باقی مانده و محصول می دهد و از این نظر احتیاجی به کاشت مجدد زعفران در سال های بعد ندارد.

عملیات کاشت پیاز زعفران:

برای کاشت زعفران ۵ – ۴ نفر شرکت می‌کنند

برای کاشت پیاز زعفران ابتدا چاله‌های یک ردیف را با بیل درمی‌آورند و در داخل هر چاله از ۱۵ – ۳ پیاز قرار می‌دهند. عمق کاشت پیاز زعفران ۲۰ – ۱۵ سانتیمتر در نظر گرفته و در موقع کاشت سر پیازها باید رو به بالا قرار گیرد. پیازها در عمق ۲۰ سانتیمتری در زمستان از سرما و یخبندان و سایر تنشهای محیطی و در تابستان از گرما زدگی مصون می‌مانند.

برای کاشت زعفران ۵ – ۴ نفر شرکت می‌کنند به این ترتیب که یک نفر با بیل چاله‌ها را درمی‌آورند دو نفر پیازهای قابل کشت را به صورت دسته‌های ۳ تا ۵ یا ۱۵ تائی انتخاب می‌کنند.

نفر چهارم پیازها را در داخل چاله‌ها قرار می‌دهند و بقیه نفرات کار خود را ادامه می‌دهند تا تمام زمین زعفران کاشته شود. سرانجام سطح مزرعه را که نامسطح شده با بیل یا ماله‌ای که صاف و فشرده می‌سازند تا پیازها به خاک بچسبد. زمین کشت شده به همین صورت تا موقع آبیاری پائیزه رها می‌شود قبل از آبیاری در حدود ۲۰ – ۱۰ تن کود حیوانی کاملا پوسیده با بیل در سطح زمین پخش می‌نمایند. پس از انجام عمل کاشت زعفران روی شیارها را با ماله پوشانده و زراعت ردیفی به نظر می‌رسد.

مقدار و نوع پیاز زعفران:

مقدار لازم پیاز برای کاشت زعفران در هر هکتار ۲ تن غده می باشد

پیاز زعفران باید درشت، سالم، بدون زخم، شاداب و عاری از هر نوع بیماری بوده و سن آنها از ۷ سال تجاوز نموده و پوست های اضافی و کپه هر پیاز را جدا می کنند. (کپه همان جای ریشه زایی در ته پیاز است که چوب پنبه ای و خشک می باشد) برای اینکه غده ها پس از کاشت زعفران مورد حمله آفات و امراض قرار نگیرند بهتر است قبل از کاشت زعفران با سموم جیوه ای از قبیل سرزان، تری تیزان، گرانوزال و برای هر ۱۰۰ کیلو پیاز ۵۰۰ ـ ۳۰۰ گرم سم مصرف نمود.

مقدار لازم پیاز برای کاشت زعفران در هر هکتار ۲ تن غده می باشد. اگر در سال هفتم به بعد غده ها بیرون آورده نشوند گیاه ضعیف شده و غده ها پوک می گردند و پس از یکی دو سال به کلی از بین می روند. در سال هفتم مقدار غده ای که از زمین می توان بیرون آورد ۵ برابر مقدار کشت شده در سال اول است.

مقدار و نوع کود برای کاشت زعفران:

گیاه زعفران به مواد غذایی فراوانی احتیاج دارد. از دادن کود تازه حیوانی بایستی خودداری شود و فقط کود پوسیده استفاده نمود. به طور کلی در هر هکتار زعفران کاری نیاز به ۵۰ ـ ۳۰ تن کود حیوانی پوسیده به همراه ۲۰۰ کیلوگرم کود شیمیایی مثل فسفر و پتاس به زمین داده می شود. مصرف ۱۰۰ کیلو کود اوره به همراه ۱۵ ـ ۱۰ تن کود حیوانی برای هر سه سال یک بار می تواند بهترین پیشنهاد برای کشاورز زعفران کار به حساب آید.

نحوه آبیاری بعد از کاشت زعفران

پس از کاشت پیاز زعفران تا زمان برداشت محصول مزرعه را فقط یک بار باید آبیاری نمود

پس از کاشت پیاز زعفران در زمین مزرعه را باید بلافاصله آبیاری کرد در صورتی که قبل از کاشت زعفران مزرعه آبیاری شده باشد می توان آبیاری را چند روز پس از کاشت انجام داد. زعفران گیاهی است مقاوم به کم آبی و اولین آبیاری پاییزه باید حتما ۱۵ روز قبل از بیرون آمدن ساقه گل ها انجام گیرد.

اگر آبیاری جلوتر از مهرماه و به کرات انجام شود ابتدا برگ ها ظاهر می شوند و سپس گل ها پدیدار می گردند و در این صورت چیدن گل ها به سختی انجام خواهد گرفت و چه بسا گل ها بین برگ ها باقی مانده و از بین خواهند رفت.

پس از کاشت پیاز زعفران تا زمان برداشت محصول مزرعه را فقط یک بار باید آبیاری نمود چون زعفران گیاهی مخصوص مناطق خشک است بنابراین به آب زیاد احتیاج ندارد ولی اگر بعد از برداشت محصول در طول زمستان چند آب به مزرعه داده شود، به درشت شدن پیاز زعفران کمک می کند.

سله شکنی پس از کاشت زعفران

بعد از آبیاری اول به محض گاورو شدن زمین سطح مزرعه باید سله شکنی شود به نحوی که پیازها صدمه نبینند بهترین وسیله سله شکنی کج بیل و بیل شیار دار و گاو آهن ایرانی و کولتیواتر است. سله شکنی باعث می‌شود که گلها به آسانی از خاک بیرون آمده و کود حیوانی با خاک مخلوط گردد.

در مواقعی که زارع نتوانسته باشد به زمین خود کود دهد قبل از اجام آبیاری می‌توان کود لازم را در سطح خاک پخش نموده و با شخم سطحی با خاک مخلوط نمود و بعد از این عمل که در واقع حکم سله شکنی را دارد جهت هموار نمودن زمین و چسباندن خاک به پیازهای زعفران زمین را ماله می‌کشند.

پس از کاشت و برداشت رعفران باید علفهای هرز از بین برد

اولین وجین زعفران بعد از برداشت گلهای زعفران می باشد

علفهای هرز از طریق رقابت با گیاه زعفران از نظر آب و مواد غذایی و نور خورشید سبب کاهش محصول می‌شود علاوه بر این ممکن است در مراحل کاشت زعفران و برداشت زعفران مزاحمتهایی ایجاد و میزبان تعدادی از بیماریها و حشرات و بخصوص نماتد باشد.

وجین مزرعه در هر موقع که علفهای هرز رشد کردند ضروری است. در مزارع زعفران اولین وجین بعد از آبیاری دوم انجام و این وجین باعث از بین رفتن علفهای هرز مزرعه زعفران می‌گردد.

بطور معمول اولین وجین زعفران بعد از برداشت گلهای زعفران و دومین آن در صورت لزوم به فاصله در حدود یک ماه قبل از آب سوم انجام می‌شود. در مورد مبارزه شیمیایی با علفهای مزرعه باید توجه کرد که چون اثر این علف کشها بر روی گیاه آزمایش نشده لذا باید به هنگام رشد بوته‌های زعفران از مصرف علف‌کش‌های شیمیایی خودداری شود.

برداشت زعفران:

عملیات برداشت زعفران حدودا ۲۵ ـ ۱۵ روز به طور می انجامد

مزرعه زعفران در سال اول محصول قابل توجهی نخواهد داد و فقط تعدادی از غده هایی که درشت بوده و ذخیره غذایی کافی داشته اند گل داده و تولید محصول می کند. معمولاً اواسط آبان ماه گل های بنفش رنگی در مزرعه ظاهر می شود و به محض پیدایش اولین گل برداشت آغاز شده و تقریبا سه هفته ادامه دارد.

موقعی که گل ها ظاهر می شوند، مزرعه زعفران خوش منظره، معطر و به رنگ ارغوانی یا بنفش خوش رنگی در می آید و یکی از زیباترین چشم اندازهای طبیعت را زمانی می توان دید که مزرعه زعفران به گل نشسته است زیرا در آغاز سرما و خزان کلیه گیاهان که هیچ گلی در صحرا نیست گل می دهند.

برای چیدن گل ها پیش از آنکه خورشید صبحگاهی اشعه نارنجی خود را بر مزرعه پوشیده از گل بتاباند، برداشت شروع و تا ساعت ۹ صبح ادامه می یابد. عملیات گل چینی حدودا ۲۵ ـ ۱۵ روز به طور می انجامد.

از زعفران چه میدانید؟

از زعفران چه میدانید؟

از زعفران چه میدانید؟؟

گیاه زعفران به خانواده Iridaceae و جنس Crocus تعلق دارد و بومی نواحی مرکزی و جنوبی اروپا، شمال آفریقا و خاورمیانه است. در حدود ۹۰ گونه مختلف در این جنس شناسایی شده است که همگی گیاهانی گلدار و چندساله هستند اما زمان گلدهی آنان می تواند در زمانهای مختلف سال بخصوص اوایل بهار و اوایل پاییز روی دهد. گلهای این گیاهان در گونه‌های مختلف به شکل، اندازه و رنگهای متفاوتی وجود دارند اما شکل عمومی آنان فنجانی شکل است و معمولا به صورت تک و منفرد در انتهای ساقه گل قرار گرفته‌اند و عمر آنان بین ۲ الی ۵ روز می‌باشد.

دمگل‌ها نیز در گونه‌های مختلف می‌توانند طولهای متفاوتی داشته باشند یعنی در برخی گونه‌ها دمگلها بلند و در برخی دیگر از آنان دمگلها کوتاه هستند. هر گل شش گلبرگ دارد که سه گلبرگ بیرونی بزرگتر هستند و بیشتر از دیگر گلبرگها جلب توجه می‌کنند. رنگ گلهای این گیاه در گونه‌های مختلف متغیر و متفاوت و به رنگهای سفید، زرد، گل‌بهی و بنفش رنگ است و گاهی مخلوطی از دو یا چند رنگ به شکل سایه روشن است و گاهی خطوطی در پس زمینه‌ی رنگ اصلی وجود دارد. رنگ گلبرگها با مسن تر شدن گل می تواند پر رنگ‌تر شود. گلهای این گیاهان سه عدد پرچم دارند . برگها کوتاه قامت و علفی شکل هستند و در قسمت مرکزی برگ خطی تقریبا سفید رنگ وجود دارد. رشد برگهای این گیاه می تواند قبل، همزمان و یا بعد از ظهور گلها باشد. قسمت زیرزمینی این گیاه کورم نام دارد که البته به شکل عام به آن پیاز گفته می شود اما باید بدانیم که ساختمان کورم تا حدودی با ساختمان پیاز فرق دارد که در ادامه مطلب توضیحاتی مختصر راجع به آن داده ام. اکثر اطلاعاتی که در این پست گذاشته ام اکثرا در مورد روش کاشت و نگهداری انواع زینتی زعفرانها می‌باشد.

تصویر فوق: گاهی گلها در زمان جوانی رنگهایی کم رنگ تر از زمان بلوغ و پیری دارند. گل بالا مربوط به گونه C. caspius می باشد.

تصویر فوق: گلهای این گیاهان در طی روز باز و با غروب آفتاب و در طی شب بسته هستند.

تصویر فوق: گلهای گونه های مختلف زعفران زینتی از نظر ارتفاع دمگل با یکدیگر متفاوت هستند . به عنوان مثال در تصویر سمت راست گونه C. laevigatus با دمگلی بسیار کوتاه (البته دمگل به تدریج کمی بلندتر می‌شود) و در تصویر سمت چپ گونه C. niveus را با دمگلی بلند مشاهده می کنید.

تصویر فوق: برگهای زعفران. به خط سفید رنگ که در مرکز برگها قرار دارد توجه کنید.

تصویر فوق: نمایی از کورم زعفران زینتی

تصویر فوق: میوه های رسیده (تصویر سمت راست ) و بذرهای گیاه(تصویر سمت چپ)

توضیحی مختصر در رابطه با گونه های زعفران

همانطور که در مقدمه اشاره کردم در جنس زعفران در حدود ۹۰ گونه شناسایی شده است. برخی از آنان بیش از سایر گونه‌ها به دلیل زیبایی گلهایشان مصرف زینتی دارند. یعنی می توان آنان را در باغچه و یا گلدان کاشت و همانند گیاهی زینتی از زیبایی گلهایشان استفاده کرد. برخی از انواع زعفرانهای زینتی با استفاده از روشهای دورگه‌گیری بین گونه‌های مختلف این گیاه بدست آمده اند اما از معروفترین و محبوبترین گونه های زینتی این گیاه می توان به این موارد اشاره کرد.

  • Cornus vernus گیاهی با گلهای بنفش و سفید رنگ به ارتفاع ۱۵-۱۰ سانتیمتر است که زمان گلدهی آن در اواخر زمستان و اوایل بهار می باشد.این نمونه نسبت به سایر گونه های بهار گل، دیرتر گل می دهد و همچنین بیش از دیگران مورد توجه علاقه مندان به کاشت این گیاه قرار گرفته است.
  • Crocus chrysanthus با گلدهی بیشتر نسبت به گونه بالایی و گلهایی ریزتر این گونه و دو رگه های حاصل از آن از جمله نمونه هایی هستند که مورد توجه علاقه مندان قرار گرفته اند.
  • Crocus etruscus گیاهی با گلهای بنفش رنگ و ارتفاع ۸ سانتیمتر که زمان گلدهی آن در بهار است.
  • Crocus tommasinianus ارتفاع ۸-۷ سانتیمتر، زمان گلدهی اواسط الی اواخر زمستان.
  • Crocus corsicus ارتفاع ۱۰-۸ سانتیمتر، زمان گلدهی در بهار
  • Crocus goulimyi ارتفاع ۱۰ سانتیمتر، زمان گلدهی در پاییز
  • Crocus ligusticus ارتفاع ۳۰ سانتیمتر ، زمان گلدهی در پاییز است.
  • Crocus cartwrightianusارتفاع ۵ سانتیمتر، زمان گلدهی در پاییز و زمستان.
  • Crocus banaticus ارتفاع ۴ سانتیمتر، زمان گلدهی در پاییز .
  • Crocus angustifolius ارتفاع ۵ سانتمیتر، زمان گلدهی در اواخر زمستان و اوایل بهار.
  • Crocus sieberi ارتفاع ۱۰-۷ سانتیمتر، زمان گلدهی در اوایل بهار.
  • Crocus speciosus ارتفاع ۱۵-۱۰ سانتیمتر، زمان گلدهی در پاییز .
  • Crocus flavus ارتفاع ۶-۵ سانتیمتر که زمان گلدهی در پاییز .

همچنین کلاله‌های این گیاه (بخش انتهای اندام ماده که پذیرای گرده است) خوراکی بوده و خاصیت دارویی نیز دارند. در برخی از گونه اندازه کلاله‌ها و همچنین میزان مواد موثره و رنگدانه آن بیش از سایر گونه‌ها است و این باعث شده است که چنین گونه‌هایی به شکل زراعی و تجاری و برای مصرف غذایی و دارویی مورد کشت و کار قرار گیرند و نه زیبایی گلها اگرچه گلهای چنین گونه‌هایی زیبایی خاص خود را نیز دارند اما اکثرا به دلیل برداشت کلاله‌ها مورد پرورش قرار میگیرند. معروفترین گونه‌های که بدین منظور تحت کشت و کار قرار میگیرد Crocus sativus است. گیاه زعفران خوراکی حدود ۳۰-۲۰ سانتیمتر می تواند رشد کند و هر پیاز آن تا حدود ۴ گل به رنگ بنفش تولید می‌کند که زمان شکوفایی آنان اواخر تابستان و در طی پاییز است .

تصویر فوق: زعفران خوراکی

کورم Corm چیست؟

اگرچه در اکثر موارد از عبارت “پیاز زعفران” استفاده می‌شود اما باید بدانیم که ساختار بخش زیرزمینی این گیاه با ساختار یک پیاز تا حدودی فرق می کند و مهمترین تفاوت آن عدم وجود برگهای فلسی آبدار در کورم همانند ساختار پیازها است. یعنی در ساختار پیازها این برگهای فلسی مکان ذخیره سازی مواد می باشند. اما در کورم ساختاری ساقه مانند وجود دارد که متورم شده است و توسط برگهای فلسی که خشک شده اند محافظت می‌شود که به این برگهای فلسی خشک شده و محافظ اصطلاحا تونیک (پوشش)tunic می‌گویند. این پوششها از نظر شکل و میزان استحکام در گونه‌های مختلف می‌توانند با یکدیگر فرق داشته باشند. اندازه پیرامون کورمهای مناسب کاشت ۱۰-۹ سانتیمتر است. به طور کل زمانی که کورم کاشته می شود و چرخه رشد خود را آغاز می کند و گل می دهد، کورم مادری به تدریج خشکیده و چروکیده می شود و از بین میرود اما در قسمت بالای آن، کورم جدید و جوان(کورم دختری ) شروع به شکل گیری و رشد می‌کند. همچنین جوانه های جانبی بر روی کورم مادری وجود دارند که می توانند رشد کنند و کورمهای کوچک دیگری نیز شکل بگیرد که مکان آنان حد فاصل کورم اصلی دختری و کورم مادری است . البته آنچه که در سال آینده به شکل قطعی توانایی گلدهی دارد، همان کورم دختری است و کورمهای کوچکی که از آنها یاد کردیم احتمال دارد کوچکتر از آن باشند که پتانسیل تولید گل را برای سال بعد داشته باشند . این کورمهای کوچک بعد از گذران یک یا دو سال و طی کردن چرخه های رشد و رکود می توانند به خوبی بزرگ شوند و توانایی تولید گل را بیابند . توجه داشته باشید که گاهی به دلیل شرایط نامساعد محیطی که از تکمیل چرخه رشد جلوگیری می کند، کورم مادری نیز کاملا از بین نمی رود و گاهی در انتهای فصل رشد و بعد از درآوردن کورم این گیاه از زیر خاک مشاهده می شود که علاوه بر کورم دختری، کورم مادری نیز وجود دارد و از بین نرفته است و یا اینکه به جای یک کورم دختری چندین کروم دختری اما به شکل ریز و غیر قابل مصرف شکل گرفته است .

تصویر فوق: ساختار داخل یک پیاز. به برگهای سفید رنگ (فلسها) که مکان ذخیره مواد غذایی هستند دقت کنید.

تصویر فوق:ساختار داخل کورم. برگهای فلسی وجود ندارند و بخشی از ساقه متورم شده است.

تصاویر فوق: گاهی پوشش Tunic کورمهای زعفران در گونه های مختلف تا حدودی با یکدیگر متفاوت هستند.

تصویر فوق: کورم مادری ، کورم دختری و کورم جانبی(حاصل از رشد جوانه جانبی موجود روی کورم مادری)

تصویر فوق: گاهی به دلیل نامساعد بودن شرایط محیط روند از بین روند کورم مادری و شکل گیری کورم دختری به خوبی صورت نمیگیرد. مثلا یا کورم مادری از بین نمی رود و یا چندین کورم دختری شکل می گیرند.

زعفران زینتی بهاره و پاییزه

گاهی ممکن است به چنین عباراتی برخورد کرده باشید : زعفران زینتی بهار و یا زعفران زینتی پاییزه. منظور از این عبارات، نشان دادن زمان گلدهی این گیاهان است. زیرا برخی از گونه های این گیاهان که به شکل عمومی با نام بهار گل شناخته می شوند در اواخر زمستان و بهار و برخی دیگر که با نام پاییزه شناخته می شوند، در اواخر تابستان و یا در طی پاییز گلدهی دارند. زمان کاشت کورم زعفرانهای بهار گل، پاییز سال قبل است در حالیکه زمان کاشت کورم زعفرانهای پاییز گل در بهار همان سال است تا رشد کرده و در پاییز گل بدهند. مهمترین گونه ای که بهار گل محسوب می شود Crocus vernus است که از این گونه ، دو رگه های بسیاری نیز امروزه بدست آمده است که بسیار مورد توجه علاقه‌مندان این گیاه قرار گرفته است. دو رگه های این گیاه نسبت به گونه مادری، از گلهای درشت تر و رنگ بندی متنوع تری برخوردار هستند و از نظر زمانی دیرتر گل می دهند.

تصاویر فوق: در آمدن گلهای زعفرانهای زینتی بهاره در میان برفها

توجه: نمونه های پاییز گل زعفران را نباید با گیاهی دیگری به نام کلشی کم Colchicum که هم خانواده با زعفران است اما به جنس دیگری تعلق دارد اشتباه بگیریم.

چرخه زندگی زعفرانهای زینتی بهار گل

کورم این نوع از زعفرانها در پاییز کاشته می‌شوند و گلدهی آنها از اواسط زمستان الی اوایل بهار است.ذخیره غذایی موجود در کورم مادری در زمان گلدهی مصرف می شود تا جوانه انتهایی بتواند توانایی رشد و تولید ساقه گل و همچنین رشد برگها را بدست آورد. برگهای گیاه پس از اتمام گلدهی و تا اوایل تابستان به غذاسازی ادامه می دهند اما غذاهایی که تولید میکند صرف شکل‌گیری و تولید کورم جدید می شود و در کورم قدیمی ذخیره نمی شود. همانطور که اشاره کردم علاوه بر شکل گیری کورم دختری امکان دارد که به دلیل رشد برخی از جوانه های جانبی موجود بر روی کورم مادری، گیاهان بسیار کوچکی رشد کنند که در انتهای آنان نیز کورمهایی شکل می‌گیرد. شکل‌گیری جوانه گل بر روی کورم جدید(دختری) که منجر به گلدهی در دوره بعدی می شوند نیز در همین زمان روی می‌دهد بنابراین نگهداری صحیح و ادامه آبیاری مناسب گیاه بعد از اتمام گلدهی بسیار مهم است. از اواخر بهار الی اواسط تابستان برگها شروع به زرد شدن می کنند (معمولا فاصله بین گلدهی و شروع زرد شدن برگه حدود ۶ هفته است ) و این زمان، موقع برداشت کورمها از خاک است. توجه داشته باشید که اکثر زعفرانهای زینتی جز گروه بهار گل هستند. در چنین زعفرانهایی و بعد از برداشت آنان ، برای اینکه جوانه گل شکل گرفته (که در نوک کورم جدید قرار دارد ) بتواند رشد کند و به قدرت گلدهی برسند می بایست در طی انبارداری در معرض هوایی سرد قرار بگیرند که در قسمت انبارداری این مسئله را توضیح داده ام.

تصاویر فوق: مراحل رشد و چرخه رشد زعفران زینتی بهار گل. زمان کاشت در پاییز است. در زمستان در زیر خاک باقی مانده و نیاز سرمایی جوانه گل برطرف می شود. مراحل رشد را در ابتدای بهار، اواخر بهار و در تابستان مشاهده می کنید.

تصویر فوق: چرخه زندگی زعفران. البته توجه کنید که زمان بیرون آمدن برگها در گونه های مختلف زعفران تا حدودی می تواند متفاوت از یکدیگر باشند و برگها امکان دارد قبل ، همزمان و یا بعد از گلها رشد کنند.

چرخه زندگی زعفرانهای زینتی پاییز گل

کورم این نوع از زعفرانها از اوایل تابستان تا اوایل پاییز ماه کاشته می شود. زمان گلدهی آنان از اواخر تابستان تا اوایل زمستان است. کورمها با فرارسیدن اواسط –اواخر بهار برداشت می شوند. سایر اطلاعات مربوط به چرخه رشد همانند مطالبی است که در قسمت بالا به آنها اشاره کردم.

ریشه های کششیContractile roots

روند شکل گیری کورم جدید در بالای کورم قدیمی به شکل هرساله، می تواند موجب شود که فاصله کورم تا سطح خاک کمتر و کمتر شود. اما این اتفاق به دلیل وجود ریشه های کششی نمی افتد. در واقع دو نوع ریشه وجود دارند . یکی ریشه‌هایی که در قسمت زیرین کورم هستند که این ریشه ها بیشترین نقش را در جذب آب و مواد غذایی از خاک را بر عهده دارند اما ریشه های دیگری نیز هستند که از قسمت پایین کورم جدید(حد فاصل بین کورم جدید و قدیمی ) تولید می شوند این ریشه ها با رشد خود و فرو رفتن در خاک، کورم جدید را به همراه خود به سمت پایین می کشند و مانع از به سطح خاک آمدن آنان می شوند.

نیازهای محیطی زعفران زینتی

آبیاری: گیاه زعفران اصولا به آبیاری زیادی نیاز ندارد و باید اجازه دهیم تا در بین دو عمل آبیاری سطح خاک تا عمق حدود ۱ سانتیمتری خشک شود. زمانی که فصل گلدهی تمام شد به برنامه آبیاری ادامه دهید زیرا نگهداری از برگهای این گیاه به رشد کورمهای داخل خاک کمک می کند. از طرفی توجه کنید که زیاده روی در آبیاری در طی تابستان یکی از مهمترین دلایل عدم ماندگاری کورمهای این گیاه است. پس در آبیاری زیاده روی نکنید و همچنین با شروع زرد شدن برگها ،آبیاری نیز باید کاهش یابد و به تدریج قطع شود تا پیازها آماده بیرون آوردن شوند.

نور: زعفران نور مستقیم آفتاب را به مدت حداقل ۸-۶ ساعت نیاز دارد تا بتواند گل بدهد. کمبود نور مانع از گلدهی این گیاه می شود. البته بعد از فرایند گلدهی وجود مکان سایه – آفتاب مشکلی برای این گیاه ایجاد نمی کند.

دما: وجود هوایی با گرمای ملایم در هنگام رشد و گلدهی این گیاه نه تنها موجب افزایش طول مدت زمان عمل گلها می شود بلکه به طولانی شدن رشد رویشی گیاه و ماندگاری برگها و در نتیجه افزایش رشد قسمتهای زیرزمینی گیاه کمک می کند.همانطور که در چرخه رشد مشاهده کردید زمانی که کورم مادری در خاک کاشته می شود به تدریج از بین می رود و کورمی جدید در قسمت بالای آن شکل می گیرد. در نوک این کورم جدید، جوانه گلی پدیدار می شود که مسئول تولید گل برای سال آینده است. برای شکل گیری این جوانه گل (در نوک کورمهای جدید و جوان) طیف دمایی ۲۷-۲۳ درجه مناسب گزارش شده است که باید در حدود ۵۰ روز ادامه داشته باشد . اگر در این مقطع زمانی هوا سردتر و یا گرمتر باشد از تعداد گلها برای سال آینده کاسته خواهد شد. اما اگر همین طیف دما برای مدت بیشتر و حدود ۱۵۰ روز ادامه یابد می تواند منجر به سقط جوانه گل و عدم گلدهی کورم جدید در سال آینده شود. از طرفی برای اینکه این جوانه گل که اکنون شکل گرفته است توانایی رشد پیدا کند باید کورم جوان مدتی را در دمایی نسبتا خنک تر سپری کند که گفته می شود دمای زیر۱۷ درجه برای این مسئله مناسب است. اگر کورم جوان را همواره به خصوص در زمان استراحت در مکانی گرم نگهداریم جوانه گل توانایی رشد را پیدا نخواهد کرد. اما توجه داشته باشید که دمای بسیار سرد نیز مانعی محسوب می شود. عینی دمای کمتر از ۱۰-۹ درجه نیز می تواند مانع از ایجاد توانایی رشد جوانه گل موجود در انتهای کورم جدید باشد.

شاید مطالب بالا کمی پیچیده باشد بنابراین به طور ساده میتوانم اینگونه مطرح کنم اگر قصد کاشت زعفرانهای زینتی بهاره را دارید باید کورمهای این گیاهان را در پاییز، ۸-۶ هفته قبل از شروع اولین یخبندان زمستانه و زمانی که دمای خاک به زیر ۱۵ درجه رسید بکارید. این کورمها باید ۱۶-۱۲هفته سرما ببینند تا بتوانند گل بدهند. یا به بیان دیگر این سرما را نیاز دارند تا جوانه گل موجود بر روی انتهای کورم توانایی بیابد تا بزرگ شود و گل تولید کند.سرمای مناسب در انبار نیز در ادامه مطالب آورده شده است.

چگونگی کاشت و مسائل خاک: خاکی با بافت متوسط-سبک برای این گیاه مناسب است زیرا کورمها به ماندگاری آب، در اطراف خود حساسیت دارند و خواهند پوسید بنابراین خاک آنها حتما باید از زهکش مناسب برخوردار باشد. توجه کنید که زهکش خاک بخصوص اگر زعفرانهای بهار گل را می خواهید در فضای آزاد و خاک باغچه بکارید بسیار بسیار مهم است. زیرا زمان کاشت این نوع از زعفرانها در پاییز و ۸-۶ هفته قبل از شروع اولین یخبندان است تا در طی فصل پاییز و زمستان سرمای مورد نیاز را دریافت کنند. در طی این مدت نباید ماندگاری آب حاصل از برف و باران موجب پوسیدگی کورمها شود و به همین دلیل زهکش محل کاشت بسیار مهم است. می توان از مواد مختلفی که به زهکش خاک کمک می کنند در تهیه مخلوط خاکی محل کاشت این گیاه استفاده کرد مثلا می توان از مخلوط خاک برگ+ ۲ قسمت شن + خاک معمولی استفاده کرد. اماده سازی خاک و نرم کردن آن تا عمق ۴۰-۳۵ سانتیمتر به زهکش بهتر خاک کمک خواهد کرد. همچنین بعد از کاشت کورمها در مکان اصلی و برای محافظت در برابر سرمای زمستان (در اوایل تا اواسط زمستان) از لایه ای مالچ (مالچ لایه ای از مواد ارگانیک مثل خاک برگ و یا کود حیوانی پوسیده است که بر روی سطح زمین به ضخامت حدود ۱۰ سانتیمتر پخش می شود) استفاده کرد اما می‌بایست از اواسط زمستان این لایه برداشته شود تا کورمها بتوانند رشد کنند . توجه داشته باشید که اگر خاک از مواد غذایی غنی باشد، این گیاه رشد رویشی زیادی خواهد داشت و از گلدهی آن کاسته خواهد شد . برخی از پرورش دهندگان استفاده از کودهایی با فرمول ۴-۱۲-۴ را مناسب عنوان کرده اند. این کودها به دلیل داشتن فسفر بیشتر در مقایسه با نیتروژن، گلدهی گیاه را تحریک کرده و توسعه می دهند. بسیاری از پرورش دهندگان نیز بکارگیری خاک برگ به شکل سطحی را برای این گیاه کافی می دانند از کودهای شیمیایی برای آن استفاده نمی کنند.

عمق کاشت: کورمهای زعفرانهای زینتی ۷-۵ و یا ۱۰ سانتیمتر است و می توان در بین آنان ۹-۷ سانتیمتر نیز فاصله در نظر گرفت.

مکان کاشت: معمولا زعفران را هر سال نمی کارند بلکه در مکانی برای چندین سال انها را کاشته و در همانجا نگهداری می کنند البته از آنجایی که این گیاه به وجود و ماندگاری آب در اطراف ریشه هایش بسیار حساس است و خواهد پوسید علاوه بر اینکه خاک محل کاشت باید از زهکش خوبی برخوردار باشد ، منطقه و مکان کاشت نیز نباید مکانی برای جمع شدن و ریزش بیش از اندازه باران و برف زمستان باشد. به همین دلیل اگر در فضای آزاد مکانی خوبی از این نظر در دسترس نیست کاشت این گیاه در گلدان نتابج بهتری را بوجود خواهد کرد.

کاشت در گلدان: می توان از گلدانهایی با عمق حداقل ۱۰-۷ سانتیمتر استفاده کرد که حتما منافذی برای زهکش در کف داشته باشند. البته عمق بیشتر گلدان نتیجه بهتری را در شکل گیری کورمهای جدید در زیر خاک به همراه دارد بنابراین بهتر است از گلدانهایی با عمق حدود ۳۰ سانتیمتر استفاده کرد . در کاشت گلدانی این گیاه ، کورمها را می توان تا حدی به هم نزدیک کاشت که فقط با هم در تماس نباشند. برای برطرف شدن نیاز سرمایی کورمها ، زمانی که آنها را داخل گلدان قرار دادید روی آنها را کاملا با مخلوط خاکی نپوشانید و در مکانی سرد همانند زیرزمین و یا گاراژ به مدت حداقل ۱۲ هفته قرار دهید. بعد از این مدت می توان گلدان را به مکانی گرمتر اما با نور غیر مستقیم منتقل کرد اما بعد از ۲-۱ هفته و به شکل تدریجی در معرض نور مستقیم آفتاب قرار داد.

تصاویر فوق: مراحل کاشت کورمها در گلدان در شماره ۲ مخلوط خاکی را قبل از کاشت مرطوب می کنیم. بعد از کاشت کورمها و پوشاندن آنها (تصاویر ۵ و ۶) با ملایمت مجددا آب می دهیم.

تصویر فوق: کاشت زعفران در گلدان

تصاویر فوق: به شکل تفننی می توان کورم را در شیشه نیز کاشت اما باید توجه کنید که فقط انتهای کورم و ریشه ها به آب دسترسی داشته باشند و بدنه کورم خیس نشود. بدین منظور از شیشه هایی با گردن باریک استفاده می شود.

انبارکردن کورمها: در زمان استراحت کورمها و در صورت احتمال یخزدگی به دلیل سرمای شدید هوا و یا پوسیدگی به دلیل ریزش برف و باران بر روی کورمها، می توان آنها را از خاک درآورد و در مکانی خشک و خنک انبار کرد. قبل از قرار دادن کورمها در انبار، ابتدا آنها را بررسی کرده و هر کدام را که نشانه هایی از پوسیدگی ، بیماری و یا هر گونه مشکل دیگری نشان می دهند از کورمهای سالم جدا کنید. کورمها را در طی انبار داری می توان در کیسه های کاغذی قرار داد و در کیسه را بست. کیسه های حاوی کورمها در در مکانی با دمای ۱۸-۱۵ درجه سانتگراد قرار دهید اگر دمای محل نگهداری برای ۵-۴ ماه در همین حد باقی می ماند می توان در طی این مدت زمان بدون بروز مشکل خاصی در این مکان کورمها را نگهداری کرد. اجازه ندهید که در طی مدت انبارداری دمای هوا به بالای ۲۱ درجه و یا زیر ۱۰ درجه سانتیگراد برود. زیرا در این صورت نیاز سرمایی کورمها بر طرف نمی شود و آنها در آینده جوانه نخواهند زد و یا اینکه کورمها دچار سرمازدگی می شوند و از بین می روند.

تکثیر : کورمها را هر ۵-۴ سال می توان تقسیم کرد. زیرا بعد از ۵-۴ سال که دست نخورده در زیر زمین باقی می مانند گلدهی آنها کم می شود و لازم است که مجموعه آنها را تقسیم کرد. زمان مناسب این کار نیز هنگامی است که برگهای گیاه خشک شده باشد و به اصطلاح دوران سرسبزی آن به اتمام رسیده باشد. در این زمان می توان کورمها را از خاک خارج و نسبت به جدا کردن آنها اقدام نمود.

آفات و بیماری ها: زعفرانها به برخی بیماری های ویروسی حساس هستند این بیماریها موجب بد شکل شدن گیاه و گلها و ایجاد خطوط سفید رنگ در زمینه رنگ گلبرگها می شود. درمانی برای بیماری های ویروسی نیست و گیاه آلوده را باید حذف کرد. یکی از بزرگترین مشکلات این گیاه خورده شدن کورم آنان توسط حیوانات و کرمهای آفات مختلف است که می توان در مورد آفات از سموم مناسب استفاده کرد.

آفات زعفران در اصل کنه هایی می باشند که از طریق خراشیدگی و سوراخهای روی پیاز باعث آسیب دیدگی و خرابی بنه زعفران شده، بازدهی و مرغوبیت و در نهایت قیمت زعفران را بسیار کاهش می دهد.
علاوه بر جوندگانی چون موش و خرگوش و گاها حیوانی مثل گوزن، که باعث آسیب دیدگی به مزارع زعفران و بخصوص پیاز آن می شوند، افت اصلی پیاز زعفران یک نوع کنه می باشد.
بیشتر در زمینهای زعفرانی که عمق کاشت بنه زعفران کم بوده است و یا به هر دلیلی آبیاری تابستانی داشته اند دیده می شود.
این کنه در نتیجه ایجاد تونل در بذر، انرا نسبت به تغییرات محیطی حساس کرده و راه نفوذ انواع بیماریها و قارچها را باز می نماید.
مهم ترین راه مبارزه با آنها پرهیز از آبیاری زمین در ایام گرم سال یعنی تابستان می باشد و دیگری کاشتن پیاز ها در عمق مناسب.
آفت دیگری که خسارت اقتصادی زیادی به بار می آورد نوعی حشره به نام تریپس می باشد که روی برگ سبز رنگ گیاه زعفران رشد کرده باعث رنگ پریدگی برگها و در نتیجه کاهش محصول در سال آینده می گردد.
نکته مثبت این آفت این است که در اواخر دوره رشد زعفران فعالیت آن بیشتر می شود و معمولا جای نگرانی نیست، اما اگر مسئله ساز شد باید با سموم شیمیایی به مقابله با آن پرداخت.


بنابراین توضیحات باید قبل از کاشت زعفران روشهای داشت و تولید زعفران مرغوب را دانست و پیاز زعفران خوب می تواند اولین قدم در این راه باشد.

قیمت زعفران شهریورماه ۹۶

قیمت زعفران شهریورماه ۹۶

قیمت زعفران برای تاریخ ۱۶ شهریور به شرح زیر است

 

قیمت زعفران یک مثقال درجه یک

۱۳ شهریور ۲۹٫۰۰۰ تومان

 

قیمت زعفران نیم مثقال درجه یک

 

۱۳ شهریور ۱۴٫۲۰۰ تومان

 

قیمت زعفران یک کیلو

۱۳ شهریور ۶٫۲۶۰٫۵۰۰ تومان

 

قیمت زعفران یک گرم درجه یک

۱۳ شهریور ۸٫۹۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران پوشال درجه یک

۱۳ شهریور ۶٫۲۴۹٫۲۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران پوشال درجه دو

۱۳ شهریور ۵٫۸۵۰٫۲۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران پوشال درجه سه

۱۳ شهریور ۵٫۳۰۵٫۳۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران دسته ( دختر پیچ )

۱۳ شهریور ۶٫۳۷۲٫۷۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران سرگل ممتاز صادراتی قائنات

۱۳ شهریور ۶٫۵۱۹٫۱۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران سرگل ممتاز قائنات درجه یک

۱۳ شهریور ۶٫۱۵۵٫۲۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران سرگل ممتاز قائنات درجه دو

۱۳ شهریور ۶٫۰۱۰٫۰۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران سفیدی ( ریشه ) درجه یک

۱۳ شهریور ۱٫۸۷۰٫۱۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران سفیدی ( ریشه ) درجه دو

۱۳ شهریور ۱٫۵۷۰٫۲۰۰ تومان

 

قیمت یک کیلو زعفران نگین صادراتی درجه یک ویژه

۱۳ شهریور ۶٫۴۰۵٫۱۰۰ تومان

 

www.zaferan20.ir

@parszaferan  کانال ما

@pars_zaferan  پاسخگویی به سوالات

قیمت زعفران مهرماه 1396

قیمت زعفران مهرماه 1396

با سلام خدمت بازدیدکنندگان پارس زعفران قیمت روز زعفران در مهر ماه 1396 به این شرح است این قیمت ها متغیر بوده و در روزهای متوالی نوسانات خاص خود را دارد . میتوانید از بخش قیمت زعفران هر روز نسبت به بررسی قیمت زعفران اقدام کنید .

 

همچنین میتوانید با ما برای مشاوره یا خرید و فروش تماس بگیرید ضمنا برای خرید تماس بگیرید زعفران در هر رده با بسته بندی کادویی و یا بسته بندی معمولی برای شما ارسال میشود.

 

( جواب آزمایش برای خرید هر ۲ کیلو خرید برای شما انجام میگرد )

 

قیمت زعفران یک مثقال درجه یک مهر ماه 1396

 

قیمت زعفران یک مثقال درجه یک ۱ مهر ماه ۲۹٫۴۰۰ تومان

 

قیمت زعفران یک مثقال درجه یک ۲ مهر ماه ۳۰٫۲۰۰ تومان

 

قیمت زعفران یک مثقال درجه یک ۳ مهر ماه ۳۰٫۴۵۰ تومان

 

قیمت زعفران یک مثقال درجه یک ۴ مهر ماه ۳۰٫۸۰۰ تومان

 

 

لازم به ذکر است قیمت ها مربوط به زعفران یک مثقال درجه یک با رنگ دهی بالای ۲۸۰ است

پکیج آموزشی کشت زعفران

پکیج آموزشی کشت زعفران

این پکیج شامل ۵ فایل متنی به همراه یک فایل پاور پوینت جهت تشریح کلیه مراحل کاشت، داشت و پرورش و برداشت و بسته بندی طلای سرخ می باشد. خلاصه مدیریتی: زعفران از خانواده زنبقیان است که کشت آن در گذشته ای بس دور در ایران متداول بوده است. زعفران یکی از محصولات کشاورزی است که دارای ارزش تجارتی بسیار بالائی است و به همین دلیل به طلای سرخ معروف است.

RIAL 50,000 – خرید

از یک فضای کوچک برای کسب درآمد استفاده کنید!!!!!

روشی کاملا جدید برای کاشت زعفران در فضای بسته

با این روش شما می توانید در یک فضای ۱۰۰ متری به اندازه یک زمین کشاورزی زعفران کشت کنید

مهندسین شرکت ما برای شما دوستان عزیز یک پکیج آموزشی آماده کرده اند که حتی اگر شما هیچ اطلاعاتی از نحوه کاشت ، داشت و برداشت زعفران هم نداشته باشید با آموزش های این پکیج می توانید یک مزرعه طبقاتی بزرگ زعفران رو برای خودتون دست و پا کنید و از آن درآمد زایی میلیونی و عالی داشته باشید و لذت ببرید.

 این روش توسط مهندسین شرکت پارس زعفران ابداع و امتحان شده است و ۱۰۰% جواب داده است این روش هنوز در مقیاس بسیار کم  به علت آشنا نبودن تولیدکنندگان با آن انجام شده است پس این یک فرصت فوق العاده است برای شما تا جزء اولین های این روش فوق العاده ساده و سودآور باشد.

 در این روش شما هزینه های اضافی زمین های کشاورزی مانند: ( هزینه شخم زمین ، هزینه رساندن آب به زمین ، هزینه های  کارگر و…) را ندارید  و به همین دلیل سودآوری شما چند برابر می شود

 شما می توانید حتی بدون خرید تجهیزات خاصی این روش را حتی در یک اتاق در خانه خود انجام دهید و از آن کسب درآمد کنید

ما در این پکیج تمامی مراحل کاشت گیاه زعفران را توضیح داده ایم

RIAL 50,000 – خرید